Fel principal

Risotto cu creveti

Risotto cu creveti

  • 2 persoane
  • 30 min

Ingrediente

2 linguri cu unt
680 de grame de creveți
1 ceapă întreagă, curățată și tocată mărunt
4 căței de usturoi, tocați
2 căni cu orez risotto
1 cană cu vin alb sec
5 căni cu zeama de la o supă de legume sau apă
1 lămâie
1/2 linguriță de sare
1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
2 linguri de smântână
18 frunze de busuioc, tocate mărunt
parmezan ras, pentru servit

Preparare

1. Se încălzește untul într-o tigaie mare, la foc mediu-mare. Se adaugă creveții, într-un singur strat, și se lasă pentru aproximativ 3 minute, pe ambele părți, până când sunt opaci la mijloc. Se scot pe un tocător și se taie grosier. Se dau deoparte.

2. Se readuce tigaia pe foc și se adaugă ceapa și usturoiul. Se lasă să se gătească pentru 2-3 minute sau până când ceapa devine translucidă, amestecând frecvent. Se reduce focul la mediu-scăzut. Se adaugă orezul în tigaie și se amestecă pentru câteva minute, având grijă să nu îl ardeți. Se toarnă vinul și se amestecă ușor, permițând orezului să absoarbă lichidul.

3. După ce vinul este absorbit, se adaugă zeama caldă de supă, câte o cană pe rând, lăsând orezul să se gătească și să absoarbă lichidul de fiecare dată. Se agită ocazional și se condimentează cu sare și piper negru proaspăt măcinat. După ce 4 căni de zeamă de supă au fost absorbite, gustați orezul. Dacă nu e gătit suficient orezul, se mai adaugă supă și se mai fierbe compoziția.

4. Se rade coaja de la o lămâie și se stoarce zeama, adăugându-se ambele spre sfârșitul procesului de gătit. Se amestecă și smântâna, busuiocul și se servește cu parmezanul ras deasupra.

Produse folosite